Julbord i Uppsala

Fira julen med det bästa julbordet i Uppsala – En smakrik resa genom svensk jultradition! Upptäck vårt generösa julbord med klassiska rätter och moderna smakupplevelser. Skapa julminnen i en härlig atmosfär. Boka din julupplevelse i Uppsala för en oförglömlig fest för smaklökarna och själen.

julbord i uppsala

Julbord i Uppsalas mysigaste lokal

Julbordet hos Sven Dufva är en upplevelse av atmosfär, juldofter och mat som gjort oss till ett av Uppsalas mest uppskattade julbord. Vi ordnar allt ifrån glögg, läckerheter från havet, chark av högsta kvalitet, hemlagade desserter, julgodis och pepparkakor, och självklart de obligatoriska hemrullade köttbullarna. Detta serveras i vår festlokal med historiska anor. Tillsammans skapar vi ett minnesvärt julbord. Rent av det bästa julbordet i Uppsala.

Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar. Kom ihåg att vara ute i god tid för allergier, vegetariska eller veganska alternativ då vi gärna planerar det med god framförhållning. Vi ordnar jullunchen utefter just dina behov.

Se bokningsvillkor här.

julbord uppsala

Julbord i Uppsala

Julbordscatering

Vi erbjuder även julbordscatering. När du bokar julbordscatering ingår utkörning av maten som kommer upplagt på fat och färdig att ätas. Beroende på era preferenser och menyval så levereras julmaten i kyl eller värmeboxar så att den håller perfekt temperatur för erat julfirande. Vi är mycket stolta över det julbord vi kan leverera med hemlagad julmat direkt till din dörr.  Beställ din jultallrik i Uppsala redan idag!

Vegetariskt julbord

Vegetariskt julbord i Uppsala

Hos Sven Dufva har vi ett gediget vegetariskt julbord med veganska alternativ. Våra kockar har en passion för mat. Vi tror på ett samspel mellan syn, smak, nyskapande och traditionella smaker. Vill du veta mer om möjligheterna till vegetarisk julbordsmat eller har frågor om bokning så är du välkommen att kontakta oss på Sven Dufva. 

Ni är även välkomna in för en underbar, kanske den bästa lunchen i Uppsala, julrelaterat eller ej. Vi ses!

Vegetariskt julbord

Matnyttigt om julbord

Julbordet är en festlig måltid som hyllar svensk matkultur med klassiska rätter som köttbullar, skinka, gravad lax och Janssons frestelse. Det är en tid för gemenskap och skapande av minnen med familj och vänner, kantad av söta juldesserter. Det fantastiska med julbordsmat är dess breda variation och möjlighet att njuta av olika smaker. Det är en kulinarisk resa genom traditionella och nya smakupplevelser.

Här är några intressanta fakta om det svenska julbordet:

Vad är julbordets sju turer?icon plus

”Julbordets sjuturer” är en traditionell benämning som syftar på de sju vanliga portionerna eller omgångarna man tar under ett traditionellt svenskt julbord. Det är en humoristisk beskrivning av julbordets generösa utbud av maträtter och delikatesser.

Vad ska finnas på ett julbord?icon plus

På ett traditionellt svenskt julbord finns det en mängd rätter som inkluderar sill, lax, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, skinka, revbensspjäll, ägghalvor och pepparkakor.

Vad är äldst på julbordet?icon plus

Dopp i grytan, lutfisk och gröt är några av de äldsta rätterna på det svenska julbordet. Dopp i grytan, där bröd doppas i köttbuljong, har anor från medeltiden. Lutfisken, torkad fisk som blötläggs och tillagas, är en tradition sedan samma tid. Gröten, speciellt risgrynsgröt, har varit en jultradition i många århundraden. Dessa rätter representerar den historiska traditionen kring julbordet.

Varför har vi julskinka på julbordet?icon plus

Julskinkan på julbordet har sina rötter i äldre tider då grisen slaktades innan vintern för att man skulle ha tillräckligt med mat under den kalla säsongen. Köttet konserverades genom att saltas eller rökas, och skinkan blev en viktig del av detta. Under julen, när den första skinkan var klar att ätas, blev det en naturlig del av festmåltiden och successivt en tradition på julbordet. Julskinkan är nu en symbol för julmaten och en favorit för många under julhelgen.