Att tänka på vid catering

Att beställa cateringmat är ett enkelt sätt att lyckas med festen! Fördelarna är många, ni kan bjuda familj och vänner på en riktig lyxig och välsmakande middag samtidigt som ni slipper stå i köket hela dagen. Däremot finns det några aspekter som är viktiga att tänka på när det kommer till att beställa catering, här går vi igenom några av våra cateringtips!

Allergier och specialkost

Tänk på vilka dina gäster är – är det mestadels vegetarianer som kommer kanske det är trevligt att beställa en helt vegetarisk buffé eller meny. Om ni har gäster som är väldigt allergiska mot vissa råvaror som nötter, fisk och skaldjur kan det ibland vara bra att utesluta dessa helt från menyn. Har ni en handfull gäster som är intoleranta mot laktos, mjölkprotein eller gluten kan det vara en bra idé att ha en liten specialbuffé åt dessa istället för individuella tallrikar.

Vi på Uppsala Mat & Fest försöker alltid göra vårt yttersta inom rimliga gränser för att ordna med alternativ kost för de som önskar. Eftersom det innebär extra arbete för oss kan det ibland tillkomma ett kostnadstillägg för specialkost.

Klicka här för att öppna PDF om allergier.

Menyskyltar

Om ni ska bjuda på buffé under festen kan det vara trevligt att fixa menyskyltar som berättar vad det är för olika rätter. På det sättet slipper ni svara på samma fråga flera gånger samtidigt som det ser riktigt trevligt ut!

Efterrätten är lika viktig som huvudrätten

När det kommer till catering är det många som enbart tänker på att beställa catering för huvudrätten, men att bjuda på efterrätt eller något sött till kaffet är minst lika viktigt. Alternativen är många! Det behöver inte alltid vara en hel efterrätt i formen av en tårta, mängder av kakor eller desserter. Ibland räcker det med mindre godsaker såsom ett mindre urval av chokladtryfflar!

Hyra av porslin underlättar och ger ett snygg intryck

Att alla gäster får avnjuta sin mat på liknande servis gör mycket för helhetsintrycket, förutom det slipper ni även ta hand om disken efter att festen är slut. När ni beställer mat från oss på Uppsala Mat & Fest går det även att hyra porslinspaket, priset startar på ca 30 kr per kuvert.

Dryck till maten

Det är lätt att glömma hur stor del drycken har för upplevelsen av maten. Som startpunkt är det alltid bra att klargöra vilken typ av fest eller event som ni ska ha. Är det ett dagsevent eller en jobbkonferens kanske det är bra att hitta några goda alkoholfria alternativ. Självklart är det även viktigt att välja dricka som passar till maten, att rött vin passar bra till kött och att vitt går bra ihop med fisk är det många som vet, men alternativen tar inte slut där! Vi ger dig gärna tips på passande dryck när du beställer din catering av oss.

Snittar är det perfekta valet för den såväl lilla som stora festen

Lika viktigt som det söta efter maten är det att tänka ut huruvida ni vill bjuda på några snittar till välkomstdrinken. Kanske kommer ni fram till att ni inte vill ha en fullfjädrad middagsbjudning utan istället en mer avslappnad fest där ni bjuder på mindre plockmat och snittar?

Lägg en beställning i tid

Kanske går du och funderar på om du ska beställa catering eller ej, men vänta inte för länge med att lägga din beställning. Speciellt om det handlar om en fest eller tillställning under en period som många anordnar fest. Under högsäsong som exempelvis studenten-tider kan det krävas att beställningen görs med god framförhållning!

Vill ni få maten utkörd och hämtad av oss?

När ni lagt er cateringbeställning och den stora festdagen väl har kommit är det bra att fundera på hur ni vill få er mat. Vill ni hämta den själva eller få den utkörd? Uppsala Mat & Fest erbjuder utkörning av mat och att vi även hämtar värmeboxar efter festen.

Utkörning samt hämtning av boxar på vardagar mellan 08:00-18:00 inom Uppsala stad kostar från 490 kr inkl. moms

Utkörning samt hämtning av boxar på helger samt vardagar efter 18:00 inom Uppsala stad kostar från 550 kr inkl. moms.Utanför Uppsala stad så är startkostnaden 500 kr samt en milkostnad 105 kr. Kostnaden räknas på sträckan tur och retur.

Vem tar emot maten och hur mycket tid behöver ni för förberedelser?

Om ni väl bestämt er för att få maten utkörd är det viktigt att det finns någon där att ta emot den. Vi levererar all vår mat snyggt upplagt och dekorerat, färdigt att serveras. Men det kan även vara bra att tänka på att ni ska ha tid att ställa fram maten och fixa de sista småsakerna för att er fest ska bli exakt så lyckad som ni tänkt er, så tänk på att ha minst 30 minuters marginal mellan matens ankomst och gästernas.

Vart ska festen hållas?

Kanske har ni kommit så långt i festplaneringen att ni bestämt er för att catering är ett måste, kanske har ni även funderat på om ni ska skippa att hålla festen hemma och istället hyra en lokal?  Att hyra en lokal är inte bara bekvämt då det innebär att ert hem slipper stökas ner, oftast innebär det även att saker såsom porslin, bestick och serveringsbestick finns på plats.

Vi på Uppsala Mat & Fest står för catering, men visste ni att vi även har den häftiga och fina festvåningen på Sven Dufva tillgänglig för uthyrning? Läs mer om festlokalen här.

Uppsala Mat & Fest gör vårt yttersta för att er fest och cateringupplevelse ska bli lyckad!

Har ni några funderingar kring catering och våra olika catering tjänster som bröllopscatering, studentcatering och nyårscatering så är det bara att ni hör av er till oss! Skicka då ett mail till info@matfest.se, eller ring oss på 018 – 710 110.

Läs mer om vår cookiepolicy här.