Julbord Uppsala
Det bästa julbordet i Uppsala hittar du hos Sven Dufva. Här bjuds du in till en smakrik resa genom svensk jultradition som garanterat kommer att skapa varma minnen i det kyliga decembermörkret. I vår festvåning som klätts i juleskrud får du och ditt sällskap värma er och njuta av ett generöst uppdukat julbord samtidigt som ni är omslutna av en stämningsfull atmosfär. Kontakta oss idag för att boka en minnesvärd och mysig julupplevelse i Uppsala.
Julbord i historisk atmosfär
Det uppskattade julbordet hos Sven Dufva är en upplevelse som talar till alla dina sinnen. Njut av julens alla dofter och smaker i vår anrika festlokal där julbordet dignar av både klassiska rätter och moderna smaker. Festvåningens historiska karaktär med dess välvda stallfönster och tegelväggar ramar in hela upplevelsen och bidrar till att sätta den rätta stämningen. Vår lokal erbjuder både genuina och intima sittningar för mindre sällskap samt företagsbokning för större företag. Festlokalen kan ta emot företag för ensamrätt på lokalen från 120 till 240 gäster. Vi skräddarsyr ett upplägg för att passa ert företag och era önskemål.

Börja med en kopp rykande varm glögg och mingel tillsammans med ditt sällskap innan ni tar för er av Sven Dufvas julbord. Här hittar ni allt från havets läckerheter och chark till hemlagade desserter, julgodis och pepparkakor. Självklart finns även de obligatoriska hemrullade köttbullarna. Hos oss möter tradition nyfiken matglädje, allt i en fridfull miljö.
Tveka inte att kontakta oss om ni har några frågor eller funderingar. Var gärna ute i god tid för att fråga eller uppmärksamma oss på allergier eller vegetariska/veganska alternativ, då vi behöver planera det med god framförhållning.

Julbord i Uppsala
Julbordscatering
Vi erbjuder även julbordscatering. När du bokar julbordscatering hos oss kan du alltid välja till att få maten utkörd som ett tillägg. Beroende på era preferenser och menyval så levereras julmaten i kyl- eller värmeboxar, allt för att den ska hålla perfekt temperatur och bibehålla alla goda smaker. Vi är mycket stolta över vårt julbord och att vi dessutom kan leverera hemlagad och stämningsgivande julmat direkt till din dörr.
Vegetariskt julbord
Vegetariskt julbord i Uppsala
Hos Sven Dufva kan vi erbjuda ett gediget vegetariskt julbord med veganska alternativ för de som föranmäler. Våra kockar har en passion för mat vilket avspeglar sig i de rätter vi presenterar. Vi tror på ett samspel mellan syn, smak, nyskapande och traditionella smaker. Vill du veta mer om möjligheterna till vegetarisk julbordsmat eller har frågor om bokning av julbord så är du välkommen att kontakta oss.

Matnyttigt om julbord
Här har vi samlat intressanta fakta och information om det svenska julbordet.
Vad ska finnas på ett julbord?
Ett traditionellt svenskt julbord innehåller en mängd klassiska rätter, såsom sill, lax, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, julskinka, revbensspjäll, ägghalvor och pepparkakor. Utöver detta är även lutfisk, rödbetssallad, leverpastej, grönkål och risgrynsgröt vanliga inslag.
Vad är julbordets sju turer?
”Julbordets sju turer” är en traditionell benämning som syftar på de sju klassiska serveringsomgångarna under ett traditionellt svenskt julbord. Det är en humoristisk beskrivning av den generösa mängden maträtter och delikatesser som serveras, där varje tur representerar en viss kategori av julmaten.
Vad är äldst på julbordet?
Dopp i grytan, lutfisk och gröt är några av de äldsta rätterna på det svenska julbordet. Dopp i grytan, där bröd doppas i köttbuljong, har anor från medeltiden. Lutfisk, som består av torkad fisk som blötläggs och tillagas, har också varit en tradition sedan samma tid. Gröten, särskilt risgrynsgröt, har funnits på julbordet i många århundraden. Dessa rätter speglar de äldsta traditionerna kring det svenska julfirandet.
Varför har vi julskinka på julbordet?
Julskinkan har sina rötter i äldre tider då grisen slaktades innan vintern för att säkerställa tillgången på mat under den kalla säsongen. Köttet konserverades genom saltning eller rökning, och när den första skinkan var färdig att ätas kring jul blev det en naturlig del av festmåltiden. Med tiden utvecklades detta till en tradition, och idag är julskinkan en symbol för julmaten och en favorit för många under julhelgen.
Hur äter man julbord?
Det traditionella svenska julbordet äts ofta i flera turer, som nämns i våra sju turer. Man börjar vanligtvis med kalla rätter som sill, lax och kallskuret, fortsätter med varma rätter som köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse, och avslutar med ostar, dessert och godis. Hur man väljer att äta julbordet är dock helt valfritt – det viktigaste är att njuta av maten och gemenskapen!
När äter man julbord?
Med start den 22 november dukar vi upp vårt fantastiska, hemlagade julbord i vår restaurang Sven Dufva. Det är vanligt att njuta av julbord under hela december – på företagstillställningar, familjemiddagar eller andra festliga tillfällen. Oavsett när ni vill samla nära och kära för en smakfull upplevelse, finns vi här för att leverera ett julbord som passar just ert evenemang!

Fråga oss gärna
Har du frågor eller funderingar?
Ta kontakt med oss så hjälper vi dig!